De CazemierBoerderij is weer open

Op 16 maart ging de CazemierBoerderij in Tolbert op slot. Museum Fredewalda sloot de deuren en vergaderingen, trouwpartijen en afscheidsbijeenkomsten, kaartavonden, feestjes -groot en klein-

Lees meer

Contact

  • 0594-512448
  • info@cazemierboerderij.nl
  • CazemierBoerderij
    Hoofdstraat 27
    9356 AT Tolbert

Openingstijden Museum

Tot nader order gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Van april t/m november
Zaterdag: 13:30 – 17:00 uur

Entree: €3,00
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Museumkaart niet geldig

Groepen: gehele jaar op afspraak
Mail: info@fredewalda.nl
Tel: 0594-513110

CazemierBoerderij

De CazemierBoerderij heeft een rijke geschiedenis op een centrale plek in het dorp. Bij de restauratie, die grotendeels door vrijwilligers is uitgevoerd, zijn de historische elementen van het markante gebouw bewaard gebleven.

De boerderij is ongeveer 400 jaar oud. Uit jaarringonderzoek blijkt dat drie eikenhouten gebinten dateren uit 1607. Heel bijzonder is, dat twee staanders aan de bovenkant een vorkconstructie hebben. De boerderij is het vroegste voorbeeld van de bouw van een zogenaamde Friese schuur in de provincie Groningen.

Op basis van de oudst bekende tekening (ca. 1830) wordt verondersteld dat de schuur vier gebinten lang was. Er stond toen een kop-romp boerderij.

In 1875 voerden Gerrit en Gepke Cazemier een grote verbouwing uit, waarbij het oude woongedeelte werd gesloopt en de schuur werd doorgetrokken. Zo ontstond een boerderij van het Oldambtster (Oost-Groninger) type, ogenschijnlijk symmetrisch gebouwd. In het midden een entree met links en rechts twee vensters, maar toch ligt het voorhuis niet precies in het midden.

Een aantal 18-de eeuwse onderdelen werd hergebruikt: in de linker kamer de zolderbalken, de bedsteewand, de tegeltableaus en waarschijnlijk de schouw.

In de 20-ste eeuw vonden er kleine aanpassingen plaats, die echter het authentieke karakter niet hebben aangetast.