CC-Races: Noordmannen, film en stamtafel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zondag 3 juli kwamen de Noordmannen van RTV-Noord langs in de CazemierBoerderij in verband met de expositie over de roemruchte CC-races. Het werd een prachtige twee uur durende uitzending. Mooie interviews waren er met de CC-bestuursleden Jelte Heuker en Gerrit Cazemier. Smakelijke verhalen en veel informatie. Twee zonen van Cornelis Siersma, één der oprichters, Jan en Dick Siersma vertelden uit de geschiedenis en gaven een mooie inkijk in de historie van de organisatie.

 Chris Veeze gaf op de radio een heel klein beetje prijs van wat hij ’s middags zou gaan vertellen en ook Teun Buursema ging er vol enthousiasme tegen aan. Hij joeg mij de rillingen over het lijf toen hij vertelde dat hij op die kleine Kreidler 50CC die op de zolder van de boerderij staat opgesteld, wel 180 kilometer per uur reed. Onvoorstelbaar! De Noordmannen Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge genoten zelf ook heel erg van het maken van deze uitzending.

En op de middag werd het een vrolijke boel. Tjerk Bekius had een prachtige film samengesteld met veel oude opnames, gemaakt door de vroegere dierenarts uit Tolbert, de heer Kraai. Daarnaast recentere beelden waarin je duidelijk de ontwikkelingen kon zien die de motoren en de coureurs in de loop der jaren hadden doorgemaakt. Chris Veeze deed hier compleet uit de doeken wat hij als jongetje allemaal had beleefd met coureurs die bij hen inkwartierden en waarmee ze een bijna familiaire band hadden opgebouwd. Smakelijk!

Daarna was het de beurt aan een viertal leden van het CC-bestuur die aan de stamtafel van hun belevenissen in de loop der jaren vertelden. Compleet met bier en borrels kwamen de verhalen los. Hoe ze in hun clubhuis (Club 94 aan de Pasop) ’s avond altijd nog een paar afzakkertjes namen en dat het eigenlijk buiten het vele werk dat er verzet moest worden, altijd een feest was.
v.l.n.r: Piet de Vries, Johan Ekas, Jelte Heuker, Gerrit Cazemier en Petrus Kalfsbeek

Dank aan Johan Ekas, Jelte Heuker, Gerrit Cazemier en Petrus Kalfsbeek. Al met al was het een plezierige dag, het publiek genoot ook van de expositie in het museum, kortom, de hele happening rond de CC-races, vol enthousiame aangevoerd door Anneke Ekhart, is een schot in de roos.