Donateursmiddag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op zaterdag 2 april om 14:00 uur wordt in de CazemierBoerderij een middag georganiseerd voor de donateurs van de CazemierBoerderij / Museum Fredewalda.

Lezing

Spreekster op deze middag is Gerhild van Rooij uit Aldtsjerk, die vertelt over de historische achtergronden van Hannekemaaiers en Kiepkerels.

Hannekemaaiers zijn landarbeiders die uit het Duitse grensgebied naar onze streken kwamen om in het seizoen te helpen met hooien.

Kiepkerels (ook wel lapkepoepen genoemd) zijn kooplui die probeerden hun waren aan de man (of meestal de vrouw) te brengen. In hun ‘kiep’ (korf) droegen ze artikelen mee die in elk huishouden regelmatig van pas komen. Garen, band, lapjes, doeken, zalfjes, pijptabak…

Een flink aantal van die kooplui bleven in ons land hangen en stichtten daar winkels: Vroom en Dreesmann, Peek en Cloppenburg, C. en A. Brenninkmeijer en Sinkel (de Winkel van…) zijn de bekendste namen. Hun interessante geschiedenis wordt uit de doeken gedaan.

Opening
Over lapjes en doeken gesproken: op deze middag wordt ook de tentoonstelling met quilts en andere fraaie handwerken geopend van de handwerkgroepen van Vrouwen van Nu, afdeling Tolbert.