Expositie Vort Peerd!

In de CazemierBoerderij in Tolbert is tot en met 26 augustus 2023 een tentoonstelling te zien onder de titel ‘Vort Peerd!”

In de opstelling is een overzicht gegeven van paarden zoals die in het Westerkwartier werden gebruikt. Van oorsprong uiteraard vooral in het boerenbedrijf; we zien foto’s van paarden voor de wagen, bijvoorbeeld tijdens het maaien en hooien. Paarden werden regelmatig ingezet bij begrafenissen of optochten en dorpsfeesten. Ook het verzorgen van paarden is te zien, zoals het beslaan van de hoeven. Er is een coupeertang te zien die werd gebruikt om staarten in te korten, wat gedaan werd uit schoonheidsoverwegingen. Verder zijn voorwerpen te zien uit de praktijk van de dierenarts, bijvoorbeeld om een dood veulen uit een paard te verwijderen.

Er hangen portretten van paarden in de vorm van vroege en hedendaagse foto’s, tekeningen, reproducties en schilderijen. Gaandeweg werden paarden minder in de landbouw en meer in de recreatie gebruikt. Er wordt daarom aandacht besteed aan keuringen, de mensport, de rijvereniging en de komst van de manege en dergelijke.

De tentoonstelling is elke zaterdag te bezoeken tussen 13:30 en 17:00 uur of na afspraak. De entree is € 3,50, voor donateurs van Fredewalda gratis.