Scholenproject

Op stap met Hedde en Gepke

Opgroeien in 1910 op de CazemierBoerderij

Gepke ligt in de bedstee. Ze is net wakker geworden en ze wrijft zich in haar ogen. Haar drie zusjes liggen nog rustig naast haar te slapen. Het is pikdonker in het kleine hokje, en lekker warm. De klok van de Tolberter toren slaat zes keer. “Het is zes uur!! Zes uur!!” klinkt de stem van moeder uit de kamer. Tijd om op te staan. Trientje en Hiltje schrikken meteen wakker. Trientje zucht en kreunt. Ze is nog moe en heeft geen zin om op te staan. Ze rekt zich eens flink uit. Haar voeten komen nu bij het hoofdeind van Emke onder de dekens vandaan. Haar teen zit zowat in Emkes neus! Gepke draait zich gauw om. Ze gluurt door een kier in de deurtjes van de bedstee. Haar moeder steekt de petroleumlamp aan met een lucifer. Hè, dat ziet er een stuk gezelliger uit! Gepke springt uit de bedstee. Brrr, wat is het koud. Snel stapt ze van de houten vloer op de mat. Die prikt in haar blote voeten. Moeder staat al klaar met een klusje voor Gepke. “Ga eens gauw die sok van Hedde stoppen,” zegt ze, “dan kan hij hem straks aan naar school. Hij zit in het stopmandje.” “Ja moeder,” zegt Gepke, en schiet in haar gebreide borstrok en katoenen onderbroek. Hup, de blauwgrijs gestreepte jurk aan, met daaroverheen een schoon wit schort, en Gepke is klaar. Ze pakt het tasje met verstelwerk en gaat ermee bij de kachel zitten. Erg warm is die nog niet, want grootvader heeft net een paar turven in de kachel gegooid.

Elke ochtend staat grootvader als eerste op om de kachel aan te maken. Grootvader slaapt in een bedstee in de andere kamer. Eerst legt hij onder in de kachel sprokkelhout en steekt het in brand met een stuk papier. Gepke draait af en toe haar rug naar de kachel toe, zodat die ook lekker warm wordt. Grootvader zegt niks. Hij kauwt zijn pruimtabak en af en toe maakt hij een slurpend geluid, als het bruine spuug uit zijn mondhoek dreigt te lopen. PRRT! En dan spuugt hij in de kwispedoor. Even later spuugt opa de uitgekauwde pruim in de turfbak. Meteen steekt hij een nieuw stuk tabak achter zijn kiezen en het kauwen gaat verder.

Trientje is nu ook opgestaan en helpt met aankleden. Moeder heeft de kleine Bouke in zijn kinderstoel aan tafel gezet. Ze maakt een bordje pap voor hem op het petroleumstel. Ze kijkt om als Hedde de kamer binnen komt. Hedde slaapt, net als opa, in een bedstee in de andere kamer. “Heb je het een beetje warm gehad vannacht, jongen?” vraagt moeder. Hedde schudt zijn hoofd van nee. ”Ga maar even water halen voor de koffie,” zegt ze. “En daarna moet je twee emmers water halen voor de was. Hedde stapt in zijn klompen, met maar één sok aan. Om zijn hals wikkelt hij een oude sjaal. De waterpomp staat vlakbij de zijdeur. Tussen de wagenschuur en de stal. Hedde hoort de torenklok half zeven slaan Hij moet opschieten. Hij zwengelt zo hard hij kan aan de pomp en sjouwt dan met zijn volle emmer terug in huis. Hij gaat meteen de deur weer uit met twee emmers aan het juk, om water voor de was te halen…

Koffertje

Olle Gepke

Zo gaat het verhaal door. Het hele verhaal zit in een mooi oud koffertje zoals je dat vroeger mee kreeg wanneer je ging logeren. In het koffertje zitten ook foto’s. Van de oude Gepke tot aan Doutzen, de dochter van Nel, met haar kinderen. Verder een blauw kieltje en een wit schortje. Liedjes van vroeger en nog wat spulletjes. Het koffertje gaat naar een school en daar werken de kinderen over Hedde en Gepke. Ze leren over generaties, oude maten en gewichten, wecken en koper poetsen, oude woorden en zo meer. Ze leren betalen met centen en ze leren namen van kledingstukken.

Sokken Stoppen

En dan, na 14 dagen komen ze een morgen op de Boerderij. Ze worden ontvangen door de moeder van Hedde en Gepke. Ze is in haar werkschort en heeft het zweet op het voorhoofd staan. Ze heeft het druk en er zijn nog zoveel klusjes. Of de kinderen haar niet willen helpen? De meisjes krijgen een witte schort voor en de jongens een blauwe kiel aan. En opeens is de Boerderij vol met stoere Heddes en giechelende Gepkes. Hier doet een groepje de handwas. De luiers moeten goed schoon. Daar zoeken een paar de melkfabriek op de maquette. “Wordt melk in een fabriek gemaakt?” In de kelder wil niemand van de ingemaakte kersen proeven, maar even een snijboon door de molen halen is leuk werk en het ruikt lekker. Ze mogen allemaal even onder de rokken kijken en er wordt uitgelegd wat een klepbroek is. Met zes kinderen in de bedstee? Dat past precies. De po noem je nachtspiegel. Buiten leer je hoe je met een stalbezem veegt. Op zolder moeten Hedde en Gepke zorgen dat het vuur onder de kookpot niet uit gaat en de arbeiders bij de schaft koude prak hebben of de hond in de pot vinden. Maar de topper is het sokken stoppen. Zowel jongens als meisjes kunnen er niet genoeg van krijgen om een echte sok over een theekopje te trekken en met stopgaren het gat dicht te maken.

 Inschrijven voor dit project: klik hier.

Sokkenstoppen
Sokkenstoppen