Herinneringen aan 25 jaar Maquetteproject Tolbert

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Met de ondertekening van een koopcontract is de cirkel rond: 25 jaar na het begin van het Maquetteproject van Oudheidkamer Fredewalda is het laatste pandje verkocht. Dat gebeurde op zaterdag 12 november tijdens een donateursmiddag in de CazemierBoerderij in Tolbert.

John en Nelly van der Kaap kochten het pandje aan de Hoofdstraat 20 dat tot dusver onverkocht en in beheer van Fredewalda was. Daarmee zijn alle 119 modellen in particulier bezit en door de eigenaren in langdurig bruikleen afgestaan voor de bijzondere maquette in de CazemierBoerderij.

Het idee voor het minidorp naar de toestand rond 1925 ontstond een kwart eeuw geleden. Greet Atsma was er al die tijd bij betrokken en vertelde aan de hand van foto’s, filmpjes en verhalen de historie van een aantal panden en hun bewoners. Ook toenmalig voorzitter Meindert Rozema haalde herinneringen op aan de historie van de maquette. Alie Seiffers en Piet de Vries brachten historische verhalen.

Het hele project was nooit van de grond gekomen zonder de plannen en voortdurende inzet van wijlen Bralt Hovinga. Om hem te eren schilderde kunstenares Anneke Ekhart een portret op zink van hem, dat nu een permanent plekje krijgt in de CazemierBoerderij.