“Hier Radio Oranje” in CazemierBoerderij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op zaterdag 12 juni gaat de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert weer open voor museumbezoek. In het voorhuis is de uitgestelde tentoonstelling “Hier Radio Oranje” over communicatiemiddelen in de Tweede Wereldoorlog te zien. Een bezoekje moet vooraf aangemeld worden via het ticketsysteem, klik op: https://cazemierboerderij.nl/kaarten-reserveren-voor-hier-radio-oranje/
Communicatie is een breed begrip en er kan onderscheid gemaakt worden tussen het versturen van stiekeme berichten, of juist duidelijke boodschappen met een propagandistisch doel. In die tijd was communicatie per post nog heel gebruikelijk, de postbode kwam zelfs twee keer per dag langs. In de opstelling is het uniform van postbode Fokke Venema te zien, en een serie oorlogspostzegels, deels ontworpen door de omstreden kunstenaar Pyke Koch.

Radio’s moesten ingeleverd worden, omdat ze berichten konden ontvangen die de bezetters niet welgevallig waren. Vaak werden ze verstopt, om zo toch nog de toespraken van Koningin Wilhelmina via Radio Oranje vanuit Londen te kunnen horen. Er zijn oude radio’s opgesteld en er worden geluidsfragmenten van de redes van Wilhelmina en muziek uit die tijd ten gehore gebracht.

Verzamelaar Henk Weggemans uit Tolbert heeft een enorme collectie drukwerk, uiteenlopend van illegale en vijandgezinde kranten, pamfletten, brochures en dergelijke. Op de zolder is daarvan een selectie te zien, samen met een oude schrijfmachine en een stencilmachine. Illegaal drukwerk en voedselbonnen kon vervoerd worden in de kinderwagen met dubbele bodem.

Frits van der Klei werd tewerk gesteld in Duitsland en schreef aan zijn zus en zwager regelmatig brieven, niet zelden over het toesturen van pakketten met voedsel. Ze zijn bewaard gebleven en in een vitrine tentoongesteld. Militaire zend- en ontvangapparatuur is in bruikleen ontvangen van het Victory Museum in Grootegast. In andere vitrines zijn voorwerpen uit de Fredewalda-collectie opgenomen, zoals een lichtkogelpistool, het dagboek van J.J. Schuurman en een bijzonder ontbijtlaken.

Op de parkeerplaats van de CazemierBoerderij is de door Anneke Ekhart beschilderde silo te zien, met fragmenten uit het oorlogsverleden van Tolbert, onder de titel “Vrijheid verstopt in beton”. Binnen in de silo zijn tekstborden aangebracht, die een en ander verduidelijken.

De expositie is de hele zomer op zaterdagmiddagen te zien, voorlopig alleen na digitale aanmelding, zie: https://cazemierboerderij.nl/kaarten-reserveren-voor-hier-radio-oranje/. Voor donateurs van Fredewalda is de entree gratis, voor overige bezoekers € 3,- (plus € 1,- per boeking). Op zaterdag 19 juni is er een speciale dag voor donateurs (tussen 10:00 en 17:00 uur, na aanmelding).