Hoofd Menu

huisnummer

Centraal staat de maquette van Tolbert. Zo zag het dorp eruit in 1925.

Het maquetteproject is in 1997 gestart. Aan de hand van authentieke bouwtekeningen en oude foto's zijn de 119 panden met bijgebouwen en een aantal bijzondere objecten in de kom van het dorp tot in detail nagebouwd op schaal 1: 200. De stoffering met groenelementen maakt de maquette levensecht.

Via kadastrale gegevens is de infrastructuur aangelegd.  De maquette heeft een afmeting van 5 bij 3.5 meter. Het is een unieke reconstructie van Tolbert in het begin van de vorige eeuw. Om dit ambitieuze project te financieren werden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om een pand te kopen. De kopers zijn vermeld in het Fredewalda Register. Alle panden en objecten zijn inmiddels verkocht.

Het stratenplan bleef eeuwenlang onveranderd, maar de huizen, de bewoners en de verhalen niet. Gezamenlijk spelen ze de hoofdrol in Wonen en Werken in Tolbert.

Deze expositie in de CazemierBoerderij vertelt de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Veel (oud)bewoners komen aan het woord in uniek filmmateriaal en verhalen. De expositie begint met de allereerste bewoning en eindigt in de jaren ’70 van de vorige eeuw, het moment waarop de veranderingen versnelden en de herinneringen nog vers zijn.

Tolbert is een plattelandsgemeenschap, waar het boerenbedrijf tot ver in de 20e eeuw heel belangrijk was. Moderne ontwikkelingen drongen langzaam maar zeker door. Dat ging niet snel, want Tolbert lag lange tijd tamelijk geïsoleerd, net als andere dorpen in het Zuidelijk Westerkwartier. Maar de veranderingen waren onvermijdelijk. Het verhaal van Tolbert is een voorbeeld voor de geschiedenis van veel andere dorpen in Nederland.

Bij de restauratie en herinrichting van de CazemierBoerderij zijn de historische elementen van het markante gebouw, een Rijksmonument, bewaard gebleven. Stichting Oudheidkamer Fredewalda en Stichting Dorpshuis Tolbert zijn de huidige bewoners van het pand, waarmee het een nieuwe functie als spil in de samenleving heeft gekregen.

Via een aanraakschermen is de geschiedenis van de panden op te vragen. Op een ander scherm zijn de gegevens van de vroegere en huidige bewoners digitaal terug te vinden. Van bedrijfspandjes (bakkerij, smederij, café etc.) is achtergrondinformatie beschikbaar en van vele bewoners zijn filmpjes opgenomen met interessante verhalen.

 

docuruimte

 

Boerderij Tweets

Social Media

Like de CazemierBoerderij

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

Contact CazemierBoerderij

Informatie & Reserveringen

via onze Contact Pagina.

Of telefonisch op: 0594-512 448

Adres

CazemierBoerderij
Hoofdstraat 27
9356AT  Tolbert

 

Contact Fredewalda

Openingstijden:

Zaterdag en zondag: 13:30 - 17:00 uur

van april t/m oktober

 

Entree: 3,00 euro

Kinderen t/m 12 jaar gratis

Gehele jaar groepen op afspraak: info@fredewalda.nl
of telefonisch: 0594-513465

Adres

Hoofdstraat 27, 9356AT, Tolbert


BANKGEGEVENS:

Naam

:

St. Oudheidkamer Fredewalda

IBAN

:

NL77RABO0335180035

BIC

RABONL2U

 

© 2019  All images and content (C) the original authors.
FredaTol All Rights Reserved.