Kinderfeestje

Kinderfeestje=Boerenfeestje

‘Hedde en Gepke’ is natuurlijk leuk, maar we hebben het programma wel zo gemaakt dat we niet alle geheimen van de Boerderij verklappen. We maken de kinderen nieuwsgierig in de hoop dat ze terug willen komen om nog meer te ontdekken. Ze kunnen een boerenfeestje geven op de CazemierBoerderij. Wij zorgen voor de doe-dingen en de CazemierBoerderij zorgt voor het eten en drinken.

Tijdens een kinderfeestje worden de kinderen verdeeld in kleine groepjes en krijgen een kaartje met een opdracht. Alle opdrachten zijn gemaakt in de sfeer van Hedde en Gepke – Spelen en Werken. Zo kunnen ze op zoek naar het zakmes van de vader van Hedde. Bij het verstikken van de geit heeft hij het ergens in het weiland verloren. Het leuke hierbij is dat ik een echt Herderzakmes heb dat ergens op de Boerderij is achter gebleven. Tot op het heft afgeslepen, want er werd nooit iets weggegooid. Op een ander kaartje krijgen ze de opdracht om naar de slager te gaan om te zeggen dat het kalf of het varken geslacht kan worden. De slager heb ik dan al ingeseind en de kinderen komen trots terug met ieder een worst in de hand, of in de buik… Weer een ander kaartje brengt hen bij de melkkar, waar al een stapel afrasteringpaaltjes, draad, hamer, knijptang en zo op liggen. De opdracht is: maak samen een afrastering van 10 meter. Let er op dat de paaltjes in een rechte rij staan, even hoog zijn en stevig in de grond staan.

Boerenfeest

Pijl en Boog

Hoogtepunt is iedere keer het maken van een pijl en boog. Een wilgentak wordt op maat gesneden en versierd. Het valt nog niet mee om de tak zo te buigen dat er een stuk touw tussen gespannen kan worden. Rietstengels dienen als pijl. Vroeger trokken we die, tot ergernis van mijn vader, gewoon uit het rieten dak van de schuur. Maar dat is niet de bedoeling. De pijlen worden verzwaard met een vlierprop. Het schieten valt nog niet mee, maar sommigen lukt het om hun pijl bij de buurman in het ezelweitje te schieten. Wanneer de patat met kroket klaar staat, staat de boog naast de stoel. Ik heb me laten vertellen dat sommige boerenjongens de boog naast hun bed bewaren. Zo moeten we het hebben.

Meer Klusjes

Ik heb nog veel meer klusjes bedacht. Stok versieren. Melkbussen bij de weg zetten. Touw vlechten. Paardje mennen, stropakken sjouwen, slootje springen, polsstok springen, sloot schoonmaken, water scheppen, snoeien, sprokkelen, hooien, in de tuin werken. Ik probeer zo veel mogelijk gereedschap of voorwerpen te gebruiken die ooit op de Boerderij zijn gebruikt. Er lagen nog heel wat vorken, harken, hamers en zo op de Boerderij. Heel populair is het

Boerenfeest klusjes