Lezing “Onterecht over het hoofd gezien”

Lezing “Onterecht over het hoofd gezien” over vrouwelijke kunstenaars

Op zondag 21 januari 2024 om 14:30 uur houdt Margaret Breukink uit Hoogeveen in de CazemierBoerderij in Tolbert een lezing over vrouwelijke kunstenaars, die vaak in de schaduw van hun mannelijke collega’s blijven staan. Aanleiding is de expositie “Vrolijk” van de kunstenaressen Trijnie Wubbolt uit Enumatil en Anneke Ekhart uit Tolbert, die in de boerderij te zien is.

Anders dan de reguliere kunstgeschiedenis doet geloven, zijn er altijd vrouwelijke kunstenaars geweest. Ze raakten echter in vergetelheid of verdwenen in de schaduw van de ‘grote meesters’. Niet omdat vrouwen geen goede kunstenaars zijn, maar omdat ze tot in de 20ste eeuw nauwelijks serieus werden genomen in de kunstwereld.

Alles was erop gericht om vrouwen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze hadden minder toegang tot opleidingen, mochten geen naaktmodellen bestuderen om kennis van de menselijke anatomie op te doen en werden geweerd van kunstacademies. Hierdoor was het voor vrouwen extreem moeilijk om op hoog niveau te leren schilderen of beeldhouwen. Het is een klein wonder dat er toch vrouwen zijn geweest die het wel is gelukt om kwalitatief goede kunstenaars te worden. In deze lezing komt een aantal vrouwen aan bod, die elk een verrassende en aanzienlijke rol in de kunstgeschiedenis hebben vervuld. Kijk en geniet van het werk van de 17de en 18de eeuwse portret- en stilleven schilderessen tot en met de avant-garde vrouwen van de late 19de en de 20ste eeuw.

De lezing kost € 10,00 inclusief een kopje koffie of thee.