Lezing

Lezing professor Barthel gaat niet door!

De aangekondigde lezing van professor Peter Barthel op zondag 25 oktober om 14:30 uur in de CazemierBoerderij is afgelast. Hij zou spreken over de vraag: “Professor, bestaat God?” In verband met de coronaperikelen zou er slechts een beperkt aantal mensen bij aanwezig kunnen zijn en gezien het toenemende aantal besmettingen vinden de spreker en de organisatie het verstandiger de lezing uit te stellen.


Op zondagmiddag 25 oktober om 14.30 uur houdt sterrenkundige prof. Peter Barthel in de CazemierBoerdrij een lezing die is ingegeven door een kindervraag. Het is de vraag die iedere (groot)ouder vroeg of laat kan verwachten: “Mama, papa, oma, opa bestaat God?”

De 7-jarige Anco Visser pakte het grondiger aan. Hij stuurde deze vraag, in 2014, naar de Rijksuniversiteit Groningen. Anco’s vraag – “Bestaat God? Kan de universiteit dit eens uitzoeken?” – belandde op het bureau van Peter Barthel, sterrenkundige aan dezelfde universiteit. Hij beantwoordde de vraag van Anco en verwerkte zijn antwoord in een lezing tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap. Enkele weken later werd de lezing gepubliceerd in Trouw, wat leidde tot een paar heftige reacties van andere wetenschappers, waaronder theologen. Barthels heldere uiteenzetting van hoe hij, als wetenschapper dagelijks bezig is met het heelal en de nietigheid van de aarde, aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, kan velen inspireren.

Voor de lezing moet u zich vanwege de corona-maatregelen vooraf per e-mail aanmelden op info@fredewalda.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Het aantal bezoekers is beperkt. De entree bedraagt slechts € 5,- inclusief een kopje koffie of thee.