Opening Silo Project “Vrijheid Verstopt In Beton”

Met een toespraak vol warme herinneringen aan haar verblijf op de boerderij van de familie Cazemier aan Tolbert opende mevrouw Toke van de Vin-Jacobs vorige week woensdag het project “Vrijheid verstopt in beton”. Als Limburgs evacuéetje verbleef ze samen met haar broer Theo enkele maanden op de boerderij, terwijl haar ouders en andere broer en zus elders in het dorp waren ondergebracht. Nog altijd zijn er hechte banden tussen de families en dorpelingen.

De kuilsilo op de parkeerplaats is door kunstenares Anneke Ekhart beschilderd met zeven fragmenten uit de Tolberter oorlogsjaren. Binnen in de silo zijn panelen aangebracht met toelichtende tekst en foto’s, en QR-codes die verwijzen naar filmpjes over het onderwerp. Aan het geheel is een educatief programma gekoppeld.

Dionne en Inez van Egmond, twee achterkleindochters van de met fiets afgebeelde Katrijn Huizinga, waren ook aanwezig. Dionne hield een ontroerend verhaal over haar overgrootmoeder, die werd opgepakt vanwege haar illegale verzetsactiviteiten en een afschuwelijk verblijf in Duitsland overleefde.

Wethouder Hielke Westra benadrukte het belang van het doorgeven van dergelijke verhalen en de rol die ook de grotere en kleinere musea in het Westerkwartier daarin kunnen spelen. Het project is mede door subsidies van de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen tot stand gekomen.

De silo en de expositie “Hier Radio Oranje” (over communicatiemiddelen in de Tweede Wereldoorlog) zijn elke zaterdagmiddag tussen 13:30 en 17:00 uur te bekijken, op Open Monumentendag (11 september) van 10:00 tot 17:00 uur en verder op afspraak.

Meer foto’s vindt u HIER