OPROEP: HERINNERINGEN AAN GERRIT POSTMA EN DOLERSHEEM

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bij de gymzaal van basisschool De Tweemaster aan de Wethouder Iwe Hutstraat in Leek stond een beeldje van twee ‘bokspringers’. Het is gemaakt door de destijds in Tolbert woonachtige kunstenaar Gerrit Postma. Nu de gebouwen zijn afgebroken en vervangen door nieuwe woningen, staat het beeld in opslag bij de gemeente Westerkwartier. Het is de bedoeling dat het over enige tijd herplaatst wordt in de wijk Sintmaheerdt, dicht bij de plek waar de kunstenaar woonde en werkte.

Dat was de boerderij Dolersheem, nabij de rotonde Auwemalaan/Lindensteinlaan, waar nu twee appartementenflats staan met dezelfde naam (aan de Swing, bij Tolberterheem).

De boerderij was eind jaren’70 van de vorige eeuw een centrum vol activiteiten op het gebied van beeldende kunst en literatuur. Regionale en landelijk bekende auteurs, musici en kunstenaars trokken naar Tolbert. Postma was in die tijd erg actief in de eigen omgeving. Zo maakte hij een object voor de kantine van de voetbalclub en ontwierp hij decors voor de televisie-uitzending van “Stedenspel” (Leek tegen Tholen). Tal van personen uit Leek en Tolbert onderhielden contacten met hem en kochten – veelal om hem wat te ondersteunen – af en toe een van zijn schilderijen.

De CazemierBoerderij wil aan deze kunstenaar, die later onder de naam Gerriet nationale en zelfs internationale bekendheid verwierf, aandacht besteden met een tentoonstelling. Daarom komt de werkgroep Activiteiten graag in contact met mensen die schilderijen willen uitlenen, leuke anecdotes weten te vertellen of interessante foto’s hebben. Het gaat vooral om de periode dat hij in de gemeente Leek woonde en werkte (eind jaren ‘70/begin jaren ’80). U kunt contact opnemen met Jur Engels, telefoon 0594-51 68 34 of e-mail info@fredewalda.nl.
Het hangt van de ontwikkelingen rond het Corona-virus af, wanneer de expositie van start kan gaan.