Scholenproject

VRIJHEID VERSTOPT IN BETON, herinneringen aan WO II

Educatieproject voor groep 6 van het Basisonderwijs.

Omdat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt en hierover kunnen vertellen in de klas, heeft de CazemierBoerderij het siloproject ‘Vrijheid verstopt in beton’ bedacht. Op een speelse manier leren kinderen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving.

Op het erf van de CazemierBoerderij in Tolbert staat een oude betonnen kuilsilo waarop zeven taferelen zijn geschilderd die een beeld geven van gebeurtenissen en situaties in de Tweede Wereldoorlog in deze regio.

De titel ‘Vrijheid verstopt in beton’ verwijst naar de silo én naar het thema ‘verstoppen’. Immers in WO II werd er veel verstopt en verstoppen is iets wat kinderen graag doen.

Leerlingen van groep 6 komen een ochtend naar de CazemierBoerderij en komen in aanraking met belevenissen en voorwerpen uit de tijd dat de Duitsers hier waren.

Na uitleg van de zeven tot de verbeelding sprekende schilderingen (van beeldend kunstenaar Anneke Ekhart) gaan de kinderen in kleine groepjes in en om de boerderij op zoek naar verstopte voorwerpen die met de taferelen te maken hebben én om het verhaal te horen. Spannend!

De kinderen zullen een onvergetelijke ervaring beleven en proeven. Het is een aanvulling op en ondersteuning van het lesprogramma.

Meedoen?
In februari van elk jaar krijgen de scholen een uitnodiging om mee te doen aan het educatieproject ‘Vrijheid verstopt in beton’

De scholen die inschrijven zijn welkom in de maand april op de maandag-, woensdag- of vrijdagochtend.
De kosten per leerling: € 2.50

Informatie: gaseiffers@gmail.com