Wat Doet Die Witte Tent Daar…?

Update 25 maart 2021: Zie laatse alinea

Wat doet die witte tent daar…???

Sinds enige tijd staat op de parkeerplaats naast de CazemierBoerderij in het centrum van Tolbert een tent. Velen vragen zich af waar deze voor dient. Heeft het te maken met de landelijke verkiezingen? Of worden er straks misschien vaccinaties gegeven?

De tent wordt gebruikt voor het uitvoeren van het bijzondere kunstproject “Vrijheid verstopt in beton”. Een jaar later dan gepland wordt de silo die daar staat beschilderd met fragmenten uit het oorlogsverleden van Tolbert. Kunstenares Anneke Ekhart, woonachtig in het dorp, is in de verwarmde, droge tent druk doende met het afbeelden van een verzetsvrouw, vliegtuigen die een trein beschieten, en andere ingrijpende gebeurtenissen.
Het kunstwerk krijgt ook een educatieve functie. Aan de binnenkant van de silo komen panelen met informatie en digitale toepassingen, zodat ook jongere generaties op een moderne manier meer te weten kunnen komen over het dorpse leven in oorlogstijd.

Update 25 maart 2021:

Tolbert werd bevrijd op 15 april 1945 en het was de bedoeling om het kunstwerk 75 + 1 jaar later, op 15 april 2021, aan het publiek te presenteren. De maatregelen rondom het Covid-19 virus laten het organiseren van evenementen voorlopig echter niet toe.

Nu wordt gestreefd naar een presentatie rond half mei. Ook is dan hopelijk de expositie “Hier Radio Oranje” over communicatiemiddelen in de Tweede Wereldoorlog in de CazemierBoerderij te bezichtigen.

Actuele informatie en de mogelijkheid om u aan te melden voor een bezichtiging is tegen die tijd te vinden op de website www.cazemierboerderij.nl